Typy nádobí podle materiálu – výhody a nevýhody
Typy nádobí podle materiálu – výhody a nevýhody
Nerezové nádobí
Výhody
- zdraví nezávadný materiál
- odolnost vůči korozi
Nevýhody
- náchylnost na poškrábání a oděry – v nádobí se brzy objeví škrábance, i když během vaření nepoužíváte ostré, ani kovové náčiní
- citlivost na sůl, kyseliny a chemické přípravky – mohou poškozovat povrch, projevuje se fleky (duhové při styku s chemickými přípravky, světlé skvrny při styku se solí)
- nižší tepelná odolnost – při vysokých teplotách se nádobí zbarvuje
- nejnižší tepelná vodivost – dlouhodobé používání je neúsporné, nádobí je náročné na spotřebu energie
- přilnavý povrch – jídlo se v nádobí snadno přichytí a spálí
- náročnější údržba kvůli přilnavému povrchu – připálené jídlo se z nádobí hůře dostává
Litinové nádobí
Výhody
- výborná akumulace tepla
- odolnost vůči vysokým teplotám
Nevýhody
- nádobí rezaví
- nádobí je těžké a náročné na manipulaci
- přilnavý povrch
- citlivost na vlhkost, kyseliny a chemické přípravky – poškozují povrch
- nemožnost mytí v myčce
Smaltované nádobí
Výhody
- výborná vodivost a akumulace tepla
Nevýhody
- přilnavý povrch
- křehký povrch – snadno popraská
- zdravotní závadnost – při přípravě pokrmu se do jídla mohou uvolňovat barvy, větší zdravotní riziko představuje zejména poškozený povrch nádobí
Měděné nádobí
Výhody
- výborná tepelná vodivost
Nevýhody
- vysoká cena
- horší akumulace tepla
- křehký povrch poškozuje voda, vzduch, potraviny a chemické přípravky
- náročná údržba – nutné používat speciální mycí prostředky vhodné pro měděné nádobí
- nemožnost mytí v myčce
Keramické nádobí
Výhody
- odolnost vůči vysokým teplotám
Nevýhody
- nízká tepelná vodivost
- nízká životnost nepřilnavého povrchu
- křehkost materiálu – povrch má tendenci se loupat, náraz a pád může nádobí zničit
Titanové nádobí
Výhody
- nepřilnavý povrch
- zdraví nezávadný titanový povrch
- výborná vodivost a akumulace tepla
- dlouhá životnost
- odolný materiál
Nevýhody
- vyšší cena