Left Banner

Hodnocení obchodu

Hodnocení obchodu

Left Banner

Kategorie blogu

Kategorie blogu

Typy nádobí podle materiálu – výhody a nevýhody

Kategorie: Články Datum: Komentář: 0 Oblíbené: 657

Typy nádobí podle materiálu – výhody a nevýhody


Nerezové nádobí

Výhody

  • zdraví nezávadný materiál
  • odolnost vůči korozi

Nevýhody

  • náchylnost na poškrábání a oděry – v nádobí se brzy objeví škrábance, i když během vaření nepoužíváte ostré, ani kovové náčiní
  • citlivost na sůl, kyseliny a chemické přípravky – mohou poškozovat povrch, projevuje se fleky (duhové při styku s chemickými přípravky, světlé skvrny při styku se solí)
  • nižší tepelná odolnost – při vysokých teplotách se nádobí zbarvuje
  • nejnižší tepelná vodivost – dlouhodobé používání je neúsporné, nádobí je náročné na spotřebu energie
  • přilnavý povrch – jídlo se v nádobí snadno přichytí a spálí
  • náročnější údržba kvůli přilnavému povrchu – připálené jídlo se z nádobí hůře dostává

    nad nerez.jpg


Litinové nádobí

Výhody

  • výborná akumulace tepla
  • odolnost vůči vysokým teplotám

Nevýhody

  • nádobí rezaví
  • nádobí je těžké a náročné na manipulaci
  • přilnavý povrch
  • citlivost na vlhkost, kyseliny a chemické přípravky – poškozují povrch
  • nemožnost mytí v myčce




Smaltované nádobí

Výhody

  • výborná vodivost a akumulace tepla

Nevýhody

  • přilnavý povrch
  • křehký povrch – snadno popraská
  • zdravotní závadnost – při přípravě pokrmu se do jídla mohou uvolňovat barvy, větší zdravotní riziko představuje zejména poškozený povrch nádobí




Měděné nádobí

Výhody

  • výborná tepelná vodivost

Nevýhody

  • vysoká cena
  • horší akumulace tepla
  • křehký povrch poškozuje voda, vzduch, potraviny a chemické přípravky
  • náročná údržba – nutné používat speciální mycí prostředky vhodné pro měděné nádobí
  • nemožnost mytí v myčce




Keramické nádobí

Výhody

  • odolnost vůči vysokým teplotám

Nevýhody

  • nízká tepelná vodivost
  • nízká životnost nepřilnavého povrchu
  • křehkost materiálu – povrch má tendenci se loupat, náraz a pád může nádobí zničit




Titanové nádobí

Výhody

  • nepřilnavý povrch
  • zdraví nezávadný titanový povrch
  • výborná vodivost a akumulace tepla
  • dlouhá životnost
  • odolný materiál

Nevýhody

  • vyšší cena

Komentáře

Zanechte svůj komentář